Terug

Mag je honden met een rubberen borstel kammen?

Naära

Ik heb altijd geleerd dat je honden niet met een rubberen borstel mag borstelen, maar dat dit met een furminator moet gebeuren. Nu heb ik les van een nieuwe trimster die mij verteld dat dit niet zo is.

Wat is het nou?


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Hoi hoi!

Nou, dat je honden niet met een rubberen borstel mag borstelen is niet helemaal waar.

Maar echt niet gaan borstelen met een Furminator hoor!

Ik zal het proberen uit te leggen....

Ik neem even als voorbeeld een hond met een redelijk korte dubbele vacht (boven- en ondervacht).

De bovenvacht alsook de ondervacht ruien twee keer per jaar. Stel de ondervacht is in de rui (voor- en najaar) dan gaan we deze grondig aanpakken. De hond word dan ontwolt; dit kan o.a. met de furminator, gewassen, de waterblazer wordt op de vacht los gelaten en droog gefohnd. Je haalt dus de hele ondervacht weg zodat de bovenvacht blijft staan. Daarna blijven we van de vacht af tot de volgende rui. We gaan dus niet kammen, borstelen, of met andere materialen aan de vacht zitten. Als je dit wel doet krijg je een altijd/constant ruiende hond. Voor iedere levende haar die je uittrekt gaan de omliggende haren 6-8 weken erna ook ruien. Als je de hond dus steeds zal borstelen blijf je, hoe voorzichtig je het ook doet, toch levende haren uittrekken met rui als gevolg.

Dus de vacht in de ruiperiode aanpakken en vervolgens helemaal met rust laten (behalve als de hond langere gedeeltes vacht heeft; deze uit de klit houden). 

De rubberen borstel dus liefst alleen in de ruiperiode gebruiken.

De furminator is een instrument waarmee je de onderwol tijdens de rui loshaalt. Dit instrument echt niet gebruiken als de hond niet in de rui is! Met de Furminator ook niet oneidig over de huid schrapen! Het is best scherp en je zou dan de huid ook nog kunnen beschadigen!

Hoop dat het je duidelijker is!

Vele Trimgroetjes,

Krista